Lördag
16 Nov 1 match
Söndag
24 Nov 1 match
Söndag
01 Dec 1 match
Lördag
14 Dec 1 match
Söndag
22 Dec 1 match
Söndag
12 Jan 1 match
Söndag
19 Jan 1 match
Söndag
26 Jan 1 match
Lördag
08 Feb 1 match
Lördag
15 Feb 1 match
Lördag
22 Feb 1 match
Söndag
01 Mar 1 match
Lördag
07 Mar 1 match
Söndag
15 Mar 1 match

Lägesrapport: SSL Dam

16 augusti 2020 14:00

Team Thorengruppens damer fick under juli sin överklagan godkänd och spelar nästa säsong i SSL. Läs sportchefen Jocke Sjöströms tankar om just överklagan och den långa processen, truppen och hur innebandyhösten kan komma se ut.


Säsongen 2019/2020 slutade i moll för Team Thorengruppens damer. Svenska Innebandyförbundet beslutade att laget inte skulle få kvala upp till SSL samtidigt som det veckor senare bestämdes att IBK Lund samt IBF Falun skulle flyttas upp i egenskap av deras seriesegrar. Så, vad hände efter förbundets beslut?

-> Beslutet kom den 20 mars om att flytta upp de främsta ettorna till SSL samt att Team Thorengruppen skulle räknas som tvåa bakom RIG Umeå. Vi ansåg direkt att detta var fel då RIG Umeå inte kan kvalificera sig till SSL. Vi tog då in extern hjälp för att kunna överklaga beslutet. Det blev mer och mer klart att detta beslut var felaktigt vilket gjorde att vi skickade in en överklagan till Tävlingsutskottet. Vi fick avslag där och efter några turer valde vi sedan att gå vidare till Juridiska Nämnden. Till slut fick vi rätt i sak, säger Jocke Sjöström.

Mycket har som sagt hänt sedan i mars då Coronaläget innebar att IKSU innebandys ekonomiska situation gjorde att laget tvingades dra sig ur, vilket innebar att Team Thorengruppen var näst på tur upp till SSL.

-> För cirka en månad sedan fick vi det slutgiltiga beskedet att vi skulle uppflyttas till SSL. Vi har gjort det vi kunnat och det varit en lång process sedan i mars fram tills nu. Nu känns det värt allt slit samt att utgången är rättvis utifrån seriekraven och att överklagan gick igenom.

IKSU innebandys uttåg ur SSL och betydde också att flertalet spelare blev tillgängliga på marknaden, något som även påverkat Team Thorengruppens lagbygge.

-> Vi såg tidigt att det skulle bli en annorlunda situation med att många spelare var tillgängliga utifrån IKSU:s läge. Vi kallade våra spelare till ett möte, släppte in dem bakom kulisserna och med budskapet att konkurrensen om platerna i laget skulle bli ännu tuffare. Detta då många spelare i IKSU signalerat att de ville stanna i Umeå. Vi höll alla dörrar öppna och hade bra kontakt med andra klubbar för att skapa alternativ och en dialog för alla spelare.

-> Under denna process och tid har vi erbjudit alla att från i början av april träna försäsong i vår regi och med vårt upplägg. Där var det cirka 35 spelare med och tränade. Med individuella spelarsamtal och med den höga målsättning som Team Thorengruppen hela tiden har, är den trupp vi nu format byggd efter det. Huvudfokus har legat på att ha en trupp med spelare från Team Thorengruppen, IKSU och med några få nyförvärv för att skapa en trupp på cirka 25 spelare. Dessa spelare kommer att presenteras löpande från och med nu.

-> De spelare som av olika anledningar inte funnits kvar i laget har nästan alla valt att fortsätta sina innebandykarriärer på annat håll vilket är glädjande. En del spelare har gått till andra klubbar medan några gått till vårt nystartade Division 1 lag som var ett initiativ från dessa spelare.

-> Det har varit en lång process med spelarna där vi varit förberedda på att många skulle känna sig besvikna. Vår utgångspunkt har varit att detta är Umeås enda SSL-lag nästa säsong. Målsättning har, som sagt, hela tiden var hög i Team Thorengruppen och därför har vi format en trupp utifrån målsättningen.

När ska då Team Thorengruppens damer få göra debut i SSL och när får herrarna äntligen göra comeback i landets högsta serie? Datumet 26 september är satt för seriepremiär för båda lagen, herrarna hemma mot IBF Falun och damerna på bortaplan mot IBF Falun. När drar SSL igång? Hur bestäms det?

-> Fram tills nyligen har klubbarna i SSL haft möjligheten att lämna in sin syn på att sätta igång serierna utan publik och om klubbarna önskar att skjuta upp seriestarten utifrån de direktiv som finns nu. Förbundsstyrelsen ska ta sitt beslut den 25 augusti, då får vi veta mer.

-> Vår ståndpunkt i det hela är att våra matchintäkter har hittills varit låga, att spela utan publik skulle därför inte äventyra verksamheten men det utesluter inte att vi givetvis vill spela med publik. Vi har gjort bedömningen att vi skulle klara av att köra igång serierna utan publik. En väldigt liten del i vår budget på intäktssidan kommer från publikintäkter och intäkter kopplat till matcher. Dock ställer vi oss tveksamma till hur innebandyn i stort skulle klara sig utan publik på läktaren. Vår känsla är att innebandyn vill göra något gemensamt i denna fråga och att förbundsstyrelsen slutligen tar ett bra beslut.

Truppen kommer att presenteras löpande på Team Thorengruppens sociala medier och sedan summeras här på hemsidan.

@teamthorengruppeninnebandy - Instagram och Facebook