Seriestart: Tränarna om sommaren, nycklarna och spelarna
Publicerad: 2020-09-02
SSL Damerna har redan smygstartat men flertalet serier landet runt drar igång i helgen. Vi har tagit tempen på Fabian Karlstén (Herr Div. 1), Kristian Karlsson (Herr Div. 2), Daniel Jernberg (Herr SSL) samt Christoffer Suominen (Dam SSL) och Emilia Jonsson (lagkapten Dam Div. 1).

1. Serien har dragit igång för några men för de flesta är premiären nära - hur går tankarna inför den första omgången?

-> (FK): Mycket positiva tankar. Vi har haft en bra försäsong där vi under sommaren maj-juni tränat fyra pass/vecka, juli egenträning och augusti kombinerat innebandy och fys. Testresultaten i slutet på augusti gav oss ett kvitto på att vi ligger bra till fysiskt. Försäsongsmatcherna har varit relativt få där vi försökt vara så konkreta som möjligt under dom matcherna vi spelat. Vi har presterat bra resultatmässigt med bland annat en semifinalplats i Scandic Cup.

-> (KK): Vi är ett nystartat lag av juniorer och vet inte helt och hållet vad vi ska förbereda oss på till Div. 2-serien. Vårt fokus är att killarna ska få en bra utvecklingsmiljö, både på match och på träning. Det ska bli jättekul att testa vingarna mot seniormotstånd! Och vi ser fram emot att ha veckor med både hårt jobb på träning och matcher kontinuerligt.

-> (DJ): - Första tanken är att det ska bli fantastiskt roligt att börja spela ”riktiga” matcher igen då det varit en väldigt lång och konstig försäsong. Sedan att vi ställs mot tuffast möjliga motstånd direkt då vi möter favoriterna, Storvreta, känns bara extra motiverande. Det blir viktigt för oss att inte ha för stor respekt för våra motståndare utan våga släppa loss och spela vårat spel. Vi kommer kunna helt utan press för allt annat än en Storvretaseger är ju en skräll enligt tipsen.

-> (CS): Många tankar givetvis, framförallt ska det bli spännande och roligt att få spela tävlingsmatcher igen.

-> (EJ): Det känns spännande och kul med seriepremiär men självklart en aning annorlunda också med tanke på rådande omständigheter pga pandemin. Men vi är laddade och ser fram emot helgen

2. Det har varit en annorlunda försäsong, hur har laget hantera det och hur har det funkat?

-> (FK): Det har fungerat väldigt bra, vi har kunnat träna i grupp på UPC på utsatta tider och i övrigt har spelarna tränat på egen hand. Det har inte varit någon större skillnad mot en ”pandemifri” försäsong förutom att vi inte haft publik på de matcher vi spelat.

-> (KK): Laget har tränat tillsammans sedan slutet av april och det har gett stora framsteg fysiskt sett. Umeå Performance Center, UPC, har varit grunden i träningen, kompletterat med löpning i spåret och innebandy i hall under hela försäsongen. Vi har jobbat med spelarnas fysik, teknik, koordination och mentala inställning till sporten under hela försäsongen och det har gett en bra grund till innebandyspelandet. Vinsten i Div. 2-klassen i Scandic Cup är ett kvitto på det!

-> (DJ): Jag tycker att laget har hanterat det bra och vi har kunnat tränat på ganska normalt trots att det är som det är i världen just nu.

-> (CS): Det har varit en något annorlunda försäsong. Jag tycker ändå att vi kunnat köra på utifrån det upplägg som vi haft och även anpassat träningarna utifrån rådande omständigheter i och med Corona-viruset. Jag tycker även att föreningen agerat enormt professionellt och varit tydliga vilka rutiner som vi ska följa utifrån de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

-> (EJ): Med tanke på att vi startade upp det här laget i början på sommaren med några oklarheter, kördes sommarträningen individuellt med eget ansvar vilket jag tror har varit uppskattat av spelarna. Efter att ha gått in i hall är känslan positivt överraskande och utifrån omständigheterna har laget hanterat det väldigt bra. Det vi däremot saknat under försäsongen är träningsmatcher för att träna mer spelmoment.

3. Vad kommer att bli nycklarna för ditt lag under säsongen? Vad är målsättningen?

-> (FK): Viktigt för oss blir att hitta en så jämn nivå som möjligt i vårt spel. Vi vet att vi har en väldigt hög högsta nivå men vi behöver höja ribban för vart vårt lägsta nivå ska ligga. Målsättningen blir initialt att säkra nytt kontrakt men beroende på hur starten ser ut och ifall vi får medvind och hemlängtan så är en topp 3-placering inte helt omöjlig.

-> (KK): Vårt unga lag ska utvecklas både på planen och utanför densamma. Speciellt fokus kommer att vara både träning som utvecklar individen, men också förbereder laget på att spela matcher på seniornivå. Främsta målet är utveckling av spelarna, och vi är på god väg med det målet redan nu. Målet är ständig utveckling, små som stora saker, på och utanför innebandyplanen.

-> (DJ): Nycklarna blir först och främst att fortsätta tro på vår spelidé med att vara ett spelande lag sedan gäller det att vi är effektiva offensivt samt att vi får ihop våran defensiv. Vår målsättning är först och främst att säkra ett nytt SSL-kontrakt sedan när det väl är säkrat hade det varit skoj att få spela slutspel också.

-> (CS): Det finns flertalet nycklar för oss under säsongen. Jag skulle väl lyfta fram gruppens utveckling som den absolut största nyckeln. Vi har många nya spelare och det tar tid att växa ihop som grupp. Sedan har vi en utvecklingsplan kring spelet som vi följer, det blir givetvis viktigt att vi får taktiska och tekniska moment på plats. Sedan blir det en otroligt viktig nyckel att arbeta kontinuerligt med de mentala processer som fortlöper under säsongen.

-> (EJ): Jag tror framför allt att nyckeln för vårt lag är att tillsammans känna glädje till sporten och spelar vi med den känslan tror jag att det kommer gå vägen för oss. Målet för säsongen är att prestera på matcherna och hamna i toppen av tabellen.

4. Slutligen, nämn några spelare som publiken och tittarna måste hålla koll på och varför!

-> (FK): Erik Engman-Brink är en mycket sevärd spelare, jobbar hårt, kvick och förnuftig i sina beslut med boll. Jacob Mäkeläinen är också en spännande spelare, man vet aldrig riktigt vad som ska hända (han vet nog inte själv) men det händer oftast något spännande. Oskar Mikkonen blir spännande att följa. En storväxt målvakt som är otroligt seriös och tränar väldigt hårt.

-> (KK): Jag skulle vilja att publiken och tittarna kollar på ALLA våra spelare, killarna ger järnet. Ambitiösa killar från målvakter, backar, centrar till forwards. Besluten på planen kanske inte alltid är de rätta, det är lärorikt att spela mot seniorer, ibland kan den ungdomliga entusiasmen straffas av mer rutinerade spelare.

-> (DJ): - Daniel Hernandez är en spelare som besitter en snabbhet och teknik av yttersta världsklass så det dagar han är på humör brukar publiken få se en hel del innebandygodis. Jonas Svahn är en landslagscenter som har bra fart under fötterna och en väldigt fin blick för spelet. Sedan vill jag lyfta fram Adam Lidgren som jag tror kommer få sitt stora genombrott i år då han slagit personrekord på alla tester och han kommer vara enormt nyttig för oss i försvarsspelet med sin fysiska spelstil.

-> (CS): -> Först så skulle jag säga våra målvakter. I min värld så har vi två av de absolut vassaste målvakterna i serien. Veera Kauppi är i min bok världens absolut bästa spelare, som har ett enormt stort register i sitt spel. Det ska bli spännande att se om hon kan ta ytterligare ett steg i sin individuella utveckling i år. Oona Kauppi är också en spelare som man bör ha koll på. Hon är en fruktad avslutare, vilket de flesta har koll på. Det som sällan lyfts fram är däremot hennes smartness. Myra Aggestål bör också lyftas fram här. Hon har en förmåga att lyfta sin omgivning och gör alltid andra spelare bättre. Som spelare är hon otroligt jämn i sina egenskaper och behärskar flera positioner på planen.

-> (EJ): Johanna Spetz som är en fysisk snabb spelare kommer kunna bidra mycket i alla delar av spelet med bra fart i benen. Henny Hägglund och Emelie Engström är båda två målfarliga spelare med gott spelsinne i anfallsspelet. Jag måste även nämna våra två fantastiska målvakter Johanna von Pawel och Alva Grenholm som individuellt har många fina kvalitéer och kommer bli väldigt viktiga för laget.

Redaktionen