PIX

Thorengruppen är svenska mästare 2023/24

27 april 2024 12:20
SSL

Thorengruppen vann SM-finalen 2023/24 i en spännande och dramatisk uppgörelse mot Pixbo på Friends Arena.

I SM-finalen i Svenska Superligan för damer stod striden mellan Thorengruppen och Pixbo. Matchen, som spelades inför en rekordpublik med det högsta antalet sålda biljetter någonsin i en SM-final, började med att Umeå-laget tog kommandot direkt. Thorengruppen vann den första perioden med 2-0 tack vare mål av Cajsa Alm och Veera Kauppi, vilket gav Pixbo en tidig uppförsbacke att klättra.

Trots det tidiga underläget lyckades Pixbo skapa spänning i matchen under den andra perioden. Deras stjärnspelare Eliska Krupnova reducerade Thorengruppens ledning och höll därmed liv i hoppet om en vändning. Inga fler mål noterades under perioden, vilket innebar att matchen var vidöppen inför den avgörande tredje perioden.

I den tredje perioden var det Thorengruppens poängdrottning, Emelie Wibron, som utökade mästarnas ledning till 3-1 efter ett välplacerat skott. Maja Viström följde sedan upp med ännu ett mål, vilket förde Umeå-laget närmare en fjärde raka titel.

Men Pixbo gav inte upp. Krupnova reducerade på nytt, och strax därefter närmade sig laget ännu en gång genom Emma Stenberg. Spänningen var olidlig i arenan när Pixbo nästan fullbordade en heroisk comeback.

Trots Pixbos tappra försök, var det Thorengruppen som skulle stå som segrare. Cajsa Alm satte spiken i kistan med sitt mål nummer två och tre i öppen kasse, vilket gjorde att matchen slutade 6-3 till Thorengruppen. Klubben kunde därmed fira sin fjärde raka titel (Iksu ej inräknat), en imponerande bedrift i svensk innebandy.